Foto Club Ploiesti - FORUM

Full Version: Fotografia macro
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pana acum ceva vreme eram de partea celor ce foloseau pentru fotografia macro obiective standard (prime-uri in cazul meu) + inele macro (in special un Chinon 135mm f/2.8 M42 + adaptor)

Azi "am sarit gardul" in tabara celor ce folosesc obiective macro dedicate : am "pus mana" pe un Tamron SP 90mm f/2.8 Di AF.

Dupa 30-40 de cadre am am inceput sa ma intreb cum de nu am facut miscarea acesta de mai mult timp : foarte sharp (intre f/4 - f/11), culori super ok (fata de 135mm m42 care vira usor spre galben, incalzea culorile, o meteahna datorata trecerii timpului si necesitatilor erei "film"); focalizarea este putin diferita fata de obiectivele standard si aici ma refer la prime-uri, in sensul in care in lumina buna focalizeaza instantaneu iar in lumina mai slaba se "chinuie" putin si apoi te roaga sa focalizezi manual (are sistem gen clutch, la fel ca si Tamron-ul 70-200 2.8)

Focalizarea "lenta" si parcurgerea intregii lungimi a tubului de focalizare este un "atuu" al obiectivelor macro in general, in lumina slaba fiind recomandata focalizarea manuala (lucru datorat constructiei si pozitionarii grupurilor de lentile).

In conditii de studio cu lumina suficienta (cort de difuzie + 3-4 surse de lumina) focalizeaza extrem de rapid si de precis.

Nu i-am incercat inca valentele portretistice, dar la 90mm in f2.8 ar cam trebui sa fie in topul prime-urilor, cu mentiunea ca distanta intre subiect si aparat ar trebui sa fie destul de mare in cazul incadrarilor mai largi, datorita distantei focale mediu-tele.

Pe masura ce il voi "exploata" si voi constata punctele bune si rele le voi nota aici. De asemeni voi reveni cu niste cadre pentru exemplificare.

Ammit

eu am incercat de curand mai multe obiective macro, canon mp-e65 un macro dedicat 5:1 lifesize, ff greu de utilizat, canon ef 100mm f2.8 L IS si canon ef 180mm f3.5 L. pe departe favoritul meu este 180mm. desi fara stabilizator, ceea ce necesita multa vodca sau un trepied, la toate valorile diafragmei este super super sharp. CA NU EXISTA! chiar si in conditii de iluminare periferica la unghiuri mari, pe body full frame ... sper saptamana viitoare sa incerc un zeiss 100mm f2.0 ze macro planar 1:1 lifesize. daca am timp pun si niste exemple.

Despre ce spune Syp sunt usor mirat, toate obiectivele Tamron pe care le-am incercat au fost sub orice critica. Sper sa ai o copie buna.
Am avut si eu experiente neplacute cu tam-uri (mai ales F-urile de la blocarea diafragmei) dar de data asta vorba ta, poate am avut noroc. Adevarul e ca cei de la F64 l-au testat vre-o 30 de minute cand l-am luat.

5:1 sincer nu vad unde mi-ar fi util, poate doar de "joaca" sau stock. este impresionant totusi si mi-ar placea sa incerc unul. Ei, pentru un zeiss 100mm macro ... mi-as dona o mana si o jumatate de rinichi ... la 6.672,01 lei ar cam fi nevoie.
Asa cum am promis, revin cu niste teste (facute la "botul calului")

[attachment=7887] [attachment=7888] [attachment=7890]

[attachment=7889]

Urmeaza sa-l mai pun la munca in conditii de studio si voi posta rezultatele.
pixelii unui televizor

[attachment=7891]

Ammit

numai CA vad in fata ochilor Smile)
De data asta nu sunt CA-uri, sunt RGB-uri Smile Tongue
Eu am incercat un Sigma 150mm macro si am fost foarte multumit. Mai mult am fost surprims in cartea tehnica sa vad ca e facut cu lentile Zeiss.
Interesant ...
Reference URL's