Foto Club Ploiesti - FORUM

Full Version: Ce lentile folosim? Intrebari, raspunsuri, discutii
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2
Nu stiu daca m-am incadrat la categoria corecta. daca nu este rog sa fie mutat acolo unde trebuie.
Pasiunea mea este fotografia de concert. De fapt asta e si motivul pentru care am cumparat ustensila. Pana acum m-am jucat si pot spune ca am ajuns la concluzia ca in afara de fotografia de concert nu stiu nimic, asta daca ar fi sa vad rezultatul de la cele 2 concerte fotografiate.

Ok ideea e ca acum consider imperios necesara achizitionarea unei sticle de 50 mm cu o deschidere a disfragmei cat mai mare si m-am gandit la acest obiectiv
http://www.f64studio.ro/det.php?id=416&pid=714
Pe D40-ul meu va trebui sa fac manual focusul dar desi exista o lentila de 50 mm cu autofocus care merge pe D40/d60 consider o investitie inutila diferenta de ~ 1000 RON

Ce parere aveti?
Da, interesant subiectul !

Eu am un 50mm f/1.8 si pe d60-ul meu folosesc focalizarea manuala. este foarte foarte utila cand nu pot folosi scheme de luminare artificiala. e drept ca e ceva de lucru la focalizare dar rezultatele sunt pe masura.
O alta categorie de fotografie in care 50-ul in discutie isi are un loc bine definit, este fotografie de portret datorita excelentei separari a subiectului de fundal. Cochetez cu achizitia unui 50mm cu AFS pentru camera mea, dar mai am putintica rabdare.
Ca lentila allrounder folosesc un 18-200 stabilizat. E o lentila versatila dar cu anumite rezerve : la 18mm deformeaza destul de mult (corectabil din PS) iar la 200mm vignetarea este pregnanta. Ca avantaje : ma scuteste de schimbat lentilele cand vreau sa schimb distantele focale, imi usurez geanta, VR-ul mai salveaza pana la 3 trepte, etc.
De asemeni mai utilizez un Tamron 70-300 cu autofocus (motor intern), deoarece are modul "macro" un close-up destul de util in anumite situatii.

Parerea mea este alegerea lentilelor trebuie facuta in functie de necesitatile de utilizare. in utilizarea de zi cu zi sunt fff putine cazuri in care se utilizeaza o distanta focala peste 200mm. Consider ca nu ar trebui sa lipseasca din geanta nimanui un obiectiv wide si un tele, acum alegerea acestora depinde strict de bugetul alocat... De asemeni as adauga in geanta un obiectiv macro 1:1, sau eventual in lipsa acestuia niste inele specializate.

Pentru partea comerciala sunt recomandate obiectivele cu distanta focala fixa (prime-urile) cat mai luminoase. nimic nu va inlocui calitatea imaginii generate de acestea : luminozitate, contrast, sharp, etc.

Pentru cei tentati de distante focale mari .. utilizarea tele-adaptoarelor este putin limitata de luminozitatea obiectivului. in functie de convertorul utilizat se pierd pana la 4 trepte... Cu un obiectiv "normal" (f3,5-5,6 sau f6,3) focalizarea automata devine aproape imposibila ... in plus va fi nevoie de muuuulta lumina pentru rezultate utilizabile.

Pentru concerte .. un 70-200 f/2.8 ar fi ideal ... Smile

Pentru rezultate bune producatorii recomanda obiectivele de "firma" dar nu uitati de producatorii de obiective 3rd-party : sigma, tamron, tokina. Unele sunt cu mult mai bune decat cele "de sistem".

Orice a-ti alege .. va recomand sa le testati pe aparatul pe care le folositi. Magazinele specializate ofera aceasta posibilitate.
In plus nu uitati de review-urile specializate : dpreview.com, etc.
Salut.
Eu am folosit o saptamana pe D40-ul meu un 50mm f/1.8 AF-D si pot sa spun ca este un obiectiv extraordinar. La f/1.8 nu este foarte Sharp, dar Bokeh-ul este impresionant (bineinteles, focalizand la minim). Desi e un obiectiv ieftin, face mai mult decat dai pe el, si daca mai ai si un Body cu motor de focus incorporat (de ex., Nikon D80) atunci chiar vei obtine rezultate foarte bune. As putea spune ca-i un Best Buy, dar eu optez pentru un Tamron 70-200mm f/2.8 pentru ca echivalentul in Nikkor nu mi-l pot permite.
Numai bine.

fotonud1

(28-12-2008 03:09 AM)CostiNikon Wrote: [ -> ]Salut.
Eu am folosit o saptamana pe D40-ul meu un 50mm f/1.8 AF-D si pot sa spun ca este un obiectiv extraordinar. La f/1.8 nu este foarte Sharp, dar Bokeh-ul este impresionant (bineinteles, focalizand la minim). Desi e un obiectiv ieftin, face mai mult decat dai pe el, si daca mai ai si un Body cu motor de focus incorporat (de ex., Nikon D80) atunci chiar vei obtine rezultate foarte bune. As putea spune ca-i un Best Buy, dar eu optez pentru un Tamron 70-200mm f/2.8 pentru ca echivalentul in Nikkor nu mi-l pot permite.
Numai bine.
ce inseamna "bokeh" ?Blush
Termenul „bokeh” defineste modul in care sunt redate in fotografie planurile mai apropiate si respectiv mai indepartate decat planul asupra caruia s-a facut focalizarea. Termenul este de origine japoneza („bo-ke”) si inseamna „neclar”, „confuz”. Notiunea este de ordin calitativ si reflecta modul in care privitorul se comporta fata de reprezentarea planurilor neclare in fotografie. Comportamentul privitorului este dictat de experienta sa.

Ochiul, „aparat fotografic la purtator”, este grevat de numeroase aberatii optice, dar care sunt partial compensate la nivelul creierului. Aberatia de sfericitate a cristalinului (lentila ochiului), cea care ne intereseaza in acest moment, nu poate fi corectata nici la nivelul globului ocular si nici in cortex. Din cauza acestui defect, punctele stralucitoare din mediu si asupra carora ochiul nu se adapteaza (nu focalizeaza), sunt percepute ca pete luminoase, cu centrul mai luminos si periferia mai intunecoasa.

(preluare http://www.foto-magazin.ro/despre-fotogr...bokeh.php)

fotonud1

merci, am mai invatat ceva !
Folosesc 50mm/f1.8 pe Canon 400D, pot spune ca este cel mai bun obiectiv ieftin, un must have in geanta oricarui fotograf care nu dispune de foarte multe fonduri.
Obiectivul este foarte sharp si are un bokeh foarte frumos, totusi are unele neajunsuri, este integral facut din plastic, nu are motor intern de focus, diafragma are doar 5 lamele si se observa in bokeh cand sunt lumini pe fundal, luminile in loc sa fie rotunde sunt pentagonale - se observa doar cu fotografia in full size, inelul de focus este foarte mic si daca nu ai grija pe unde il pui, intra destul de repede praf in el. Dar la 3 milioane cat costa, nu cred ca deranjaza pe nimeni lucrurile astea Big Grin.
Acum câteva zile, producătorul japonez "NIKON" a lansat cel mai luminos obiectiv în format DX, care are şi motor de focalizare SWM (Silent Wave Motor).
Nikon DX AF-S NIKKOR 35mm 1:1.8G se cheamă noul PRIME anunţat de firma niponă; acesta va apărea pe piaţa de la noi din ţară în luna Martie. Preţul se pare că se va învârti în jurul sumei de 200 Euro.

Mai multe informaţii despre noua "sticlă": http://www.f64.ro/stiri_detail.php?id=114
Scump domle scump, om vedea ce om face
Da, la început va fi scump (aproximativ 850 LEI), mai ales că ne aflăm într-o perioadă de criză economică, dar sunt sigur că în câteva luni preţul o să scadă, la fel cum se întâmplă cu toate produsele care "îmbătrânesc".
Până una-alta, eu aştept Review-uri. Mă interesează cel mai mult dacă îl bate pe Nikkor 35mm AF-D f/2.
Pages: 1 2
Reference URL's